Cottage pie, to standardowo zapiekanka składająca się z dwóch warstw, czyli mięsa mielonego i ziemniaczanego purée. Jest tradycyjnym daniem w Wielkiej Brytanii. Postanowiłam zrobić nie tylko wegetariańską odmianę tej potrawy, ale też nieco urozmaicić smak purée. Z kremowym sosem cebulowo-pieprzowym na soku ze świeżo wyciśniętych jabłek, cottage pie stanowi przepyszne danie na jesienne dni.

 

Składniki na cottage pie:

ziemniaki
jabłka
(mniej więcej tyle samo ziemniaków i jabłek)
soczewica czerwona
cebula

śmietana 30%

rozmaryn, gałka muszkatołowa, sól

Składniki na sos:

cebula
masło
sok z jabłek z purée
(można dodać bulion jeśli akurat jakiś mamy)

kwaśna śmietana
pieprz, sól, czerwony pieprz w kulkach

  • Ziemniaki gotuję. Jabłka obieram i przecieram na dużych oczkach na tarce. Przetarte jabłka przekładam na sitko i wyciskam sok. Sok zachowuję do sosu, jabłka dorzucam do ugotowanych ziemniaków. Blenduję na gładką masę dodając  gałkę, sól i słodką śmietanę.
  • Soczewicę gotuję według przepisu na opakowaniu. Drobno posiekaną cebulę podsmażam i dodaję do ugotowanej soczewicy. Przyprawiam do smaku rozmarynem, solą i pieprzem.
  • Masę z soczewicy przekladam do żaroodpornego naczynia, przykrywam purée i wkladam do pieca rozgrzanego do 180°C aż ziemniaki się zarumienią. (Można posypać aromatycznym serem, takim jak parmezan lub chedar, jeśli lubimy).
  • W tym czasie przygotowyję sos. Smażę kilka cebul na maśle, podlewam sokiem wyciśniętym z jabłek i bulionem, jeśli mamy. Przyprawiam solą i pieprzem. Blenduję. Dodaję kwaśną śmietanę i pieprz czerwony w kulkach.

Gotowe!